fbpx

Дъбенската група с коледарска песен

Written by on 20/12/2022

Дъбенската група с коледарска песен

Броени дни преди най-светлите празници Дъбенската група поднася специален подарък за всички почитатели на фолклора. Премиерата на „Мела мома разни двори“ се състоя в ефира на Фен Фолк ТВ.

„Мела мома равни двори“ е автентична коледарска песен от село Дъбене. Тя има специфичното звучене на карловския регион. За аранжимента Дъбенската група се доверява на Ангел Ефтимов.

Любопитен факт е, че Дъбенската група първоначално е създадена като коледарска група, която обикаля селото по време на празниците и пее акапелно. В последствие те се преориентират към представяне на песни от всички фолклорни области. Отминаващата 2022 година се оказа доста успешна за тях. През март заедно с продуцентите от Ара Мюзик те реализираха първия си албум „Спомен от Тракия“, а през август получиха III-та награда на престижния конкурс „Пирин Фолк“. Те решават да направят достоен завършек на годината, записвайки любима коледарска песен.

Видеото към песента „Мела мома равни двори“ е заснето Бухалов хан – една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс „Старинно Карлово“, който е реставриран и представлява център за занаяти и културни традиции.

В клипа взимат участие първокласници от СУ „Васил Левски“ в град Карлово.

Режисьор е Ненчо Касъмов.

Видеото на „Мела мома равни двори“ на Дъбенската група може да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ, както и в официалния YouTube канал на медията. Песента е налична и в музикалните платформи Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music и други. 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist