fbpx

Дует „Пирин“: Колкото повече труд полагаш, толкова повече постигаш

Written by on 10/01/2019

Дует „Пирин“: Колкото повече труд полагаш, толкова повече постигаш

Дует 'Пирин"

Дует „Пирин“

Румен Иванов и Радостина Димова, по-известни като Дует „Пирин“. Вие се занимавате от ранна детска възраст с музика. Един тривиален въпрос – това ли искахте да правите като пораснете?

Радостина: Честно казано винаги съм си мечтала за това нещо и винаги съм работила в тази насока.

Румен: И при мен е по същия начин. Просто не съм си мислил, че някога ще се занимавам с нещо друго. Не че не съм се занимавал, като всеки един човек. Срещат се многотрудности, особено в музиката, в културната среда. Има доста препядствия, от които човек, ако се откаже и спре нещата няма да се получат, но трябва да се работи. Аз съм на мнение, че колкото повече труд полагаш, толкова повече постигаш.

Вие сте от Самоковския регион. Защо тогава Дует „Пирин“?

Радостина: Това в най-често задавания въпрос към нас. Дует „Пирин“, защото ние изпълняваме песни от Пиринската фолклорна област, затова нашият дует е с това име.

Кой го избра?

Румен: Съвместно. Колективна работа беше. Това е най-описателното, най-събирателното понятие, емблемата на фолклорната област-  Пирин планина. Така че какво по-подходящо.

Вие освен дует на сцената сте дует и в живота. Как тръгнаха нещата? Любовта към музиката ли беше първа или вървяха ръка за ръка с последвалата любов между вас?

Дует "Пирин"

Дует „Пирин“


Радостина: 
Може би всичко се случи в един и същ момент. Всъщност музиката ни събра, това е нещо, заради което се събрахме. След това установихме, че се чувстваме много добре заедно и така се случиха нещата и в личен план.

Румен: Аз да допълня. Запознахме се по обява във вестник. Но пак свързано с музика – „Певица търси музикант за съвместни участия“. Чухме се по телефона, срещнахме се, започнахме да репетираме и в процеса на работа пламна искрата. И така вече 10 години. Не се оплаквам, пък и не смея да се оплача, защото не знам после какво ме чака.

Как поддържате гласовете си. Вие сте казвали, че се водите по теориите на Учителя Петър Дънов. Ще разкриете ли каква е тайната за вашия успех?

Румен: На първо място всеки един изпълнител трябва да приеме, че гласът е неговият инструмент, с който работи. Колкото по-дълго го съхраниш този инструмент, толкова по-дълго ще работиш с него. Иначе не е тайна, че тютюнопушене, кафе и т.н. пречат на гласа. Другото, най-елементарното, което може да направи човек е във време като сегашното – през зимата, в по-големите студове е малко по-особено. Трява да се внимава с това, което пиеш и ядеш. Не е лесна работа да съхраниш гласа си, но засега се справяме. Иначе да, прибягваме до някои препоръки на Учителя Дънов, но не бих казал, че чак до такава степен. Не сме дъновисти, но има неща, които ни помагат и ги ползваме. Включително от други колеги по участия като се засичаме си споделяме мнения, опит: „На мен това ми помогна като ми беше паднал гласът, на мен онова…“

Какво да очакват в близко бъдеще вашите почитатели?

Радостина: Работим върху няколко нови песни, в момента едната вече е почти готова, само трябва да влезем в студио и да я запишем. Така че могат да очакат доста интересни неща.

Румен: Зрителите да очакват изненади.

 

Цялото интервю може да видите в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ:

 

 

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist