fbpx

Дует „Пирин“: Имаме идея да съберем всички наши песни в албум

Written by on 05/04/2019

Дует „Пирин“: Имаме идея да съберем всички наши песни в албум

Дует "Пирин" на сцената на "Пирин Фолк" Сандански

Дует „Пирин“ на сцената на „Пирин Фолк“ Сандански

Радостина Димова и Румен Иванов са част от фолклорния каталог на музикална компания „Ара мюзик“. Двамата заедно се представят като „Дует Пирин”. Радостина Димова е от гр. Самоков, а Румен Иванов е от село Бели Искър. Освен двойка на сцената Радостина и Румен са двойка и в живота. Те са едни от най-обичаните дуети в ефира на Фен Фолк ТВ.

Как станахте дует?  Защо Дует „Пирин“, а сте от Самоковския край?

Здравейте г-н Байрактарски и вие читатели на в-к „Топ Преса“.

Нашия дует се сформира 2008 г., когато се запознахме. Артистичният ни  псевдоним няма нищо общо нито с името на Пирин планина, нито с това от къде сме, а олицетворява музиката, която изпълняваме, а именно песни от Пиринско-македонската фолклорна област. Споменавали сме в някои интервюта, че корените на Румен са от Вардарска Македония, също така в семейството му винаги на почит е била македонската песен, това е повлияло на неговите, а в последствие и на общите ни музикални нагласи. Също така малко известен факт на широката общественост е, че в Самоков има цял квартал, който е наречен „Македонския квартал“, тъй като е имало доста преселници с македонски корени и самоковци обожават македонската музика.

Избрали сте селото пред града. Защо млади хора като вас живеят в село?

Ние постоянно сме сред хора и затова, когато се приберем вкъщи искаме  спокойствие. Мястото, където живеем е много красиво и ни вдъхновява, освен това тук се развива доста успешен селски туризъм и понякога се шегуваме, че през почивните дни в центъра на селото може да видиш повече хора, отколкото в центъра на София.

Всъщност сме много близо и до града, а и до един от най-красивите зимни курорти „Боровец“, така че живота на чист въздух определено е за предпочитане, поне за нас, пред шума и динамиката на големите градове.

Дует "Пирин"

Дует „Пирин“

Кои са хората, които са вашия музикален пример? От кого се учите?

Винаги може да се научи нещо, както от някои възрастен човек, така и от някое невръстно дете. В професионален план има много добри български музиканти и изпълнители, от които един млад творец може да почерпи опит. От по-старата генерация фаворити са ни Никола Бадев, Васка Илиева, Костадин Гугов, Александър Сариевски и много други.

В нашето съвремие има много примери за успели хора на музикалната сцена: Румяна Попова, Володя Стоянов, Иван Дяков, също така и музиканти като Теодосий Спасов, Владко Стефановски, Иво Папазов, Петър Ралчев и други.

Когато имате участия, публиката пее ли заедно с вас?

Много ни радва факта, че на всички наши участия публиката пее заедно с нас и все повече хора знаят нашите песни. Македонската музика е харесвана във всички краища на България. Безспорен фаворит навсякъде, където сме имали концерт до сега е една от авторските ни песни, написана от Румен „Тебе те видох, девойче“. За първи път я представихме на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански през 2017 година в конкурса за нова авторска песен.

Песента не взе награда на фестивала, но пък за сметка на това публиката я припозна като своя, дори наша позната, седмица след фестивала ни каза, че хората се поздравяват с нея в ефира на радио Благоевград.

Друга много харесвана наша песен от ефира на Фен Фолк ТВ е „С каменички фърлат, мамо“. Имахме случай на едно от нашите участия в град Казанлък при нас дойдоха нетърпеливи почитатели и ни помолиха да им я изпеем.

На сцената винаги сте с модерни тоалети във фолклорен стил. Защо не ви виждаме с носии?

Както фолклорната музика се развива и осъвременява, така според нас това трябва да се случва и с облеклото на изпълнителите. Това обаче съвсем не означава, че не бихме облекли автентични български народни носии.

С какво се занимавате извън музиката?

Нашият живот е свързан с музиката и всичко, с което се занимаваме води към музика. Освен нашите концертни изяви, ние имаме малко звукозаписно студио, в което всеки ден работим. Там се раждат много песни, не само нашите. Румен е композитор и аранжор на доста песни на наши колеги, също така преподава музика на дечица.

Имате и друга страст. Често сте в планината, но обичате и да готвите.

Много обичаме планините. Никои не може да отрече величието на Рила планина, обаянието на Пирин и уникалната красота на Родопите. Всяка една от тях може да вдъхнови човек стига да има „очи“ за да я види! Не сме екстремни планинари, винаги преценяваме сложността на маршрута и дали е по-силите ни. Както беше казал един български алпинист: Планината не може да бъде покорена. Можеш да покориш единствено себе си по пътя към върха.

Изкачвали  сме първенеца на Балканите връх „Мусала“, през 2017 г. изкачихме един от най-трудните върхове „Мальовица“, няколко пъти сме се качвали на Седемте рилски езера. Имаме доста идеи за следващите върхове, но за съжаление напоследък нямаме време.

Готвенето също ни е страст, ние обичаме да пробваме и да си хапваме нови рецепти в кухнята. Имаме доста любими ястия от българската национална кухня като например сач, качамак, попарник, мусака и т.н. Почитатели сме и на италианската кухня обожаваме спагети и лазаня.

Дует „Пирин“

Пеете ли, когато ходите в планината?

Да, ние пеем навсякъде, където ни дойде музата, а планината определено е едно невероятно разтоварване за нас и понякога при някоя разходка се раждат доста идеи за нашите песни.

Последният ви проект е песента „Мома оди за вода“. Разкажете повече за него.

„Мома оди за вода“ е традиционна македонска песен от Беломорската област (Егейска Македония). Знаем я от дълги години и много я харесваме, затова решихме да я заснемем и добавим към нашия репертоар с един красив съвременен аранжимент.

Много от песните се сливат с „пейзажа“ и не могат да блеснат, поради това, че са с еднотипно звучене. Ние се стараем продукцията ни да се отличава и един от вариантите това да се случи е като променим нещо в аранжимента. Когато представиш по различен начин една стара песен, колкото и варианти да има преди това, различното прави впечатление. Трябва обаче да се внимава, за да не се изгуби стиловата линия.

Годината все още е в самото начало. Какво да очакваме до края на годината от вас в личен и професионален план?

Имаме много планове за 2019 година, както в професионален, така и в личен план, но не обичаме да говорим за нещата предварително, а тогава, когато вече са факт. Можем само да кажем,че в момента работим усърдно и имаме идея да съберем всички наши песни в албум. Често наши почитатели ни задават въпроса: „Кога ще направите албум?“.Това обаче не е толкова лесно и изисква време и усилена работа.

Готвим се и за „Пирин Фолк“. След трите ни поредни участия, хората свикнаха да ни виждат на сцената на Летния театър в гр. Сандански, пък и на нас ни доставя удоволствие да пеем на тази прекрасна сцена.

След като миналага година получихме специалната награда на Фен Фолк ТВ, тази година също се надяваме да стигнем до участие във фестивала и отново да си тръгнем с отличие.

Източник: в-к „Топ Преса“, автор: Методи Байрактарски

Може да гледате песните на Дует „Пирин“ в ефира на Фен Фолк ТВ, както и в нашия YouTube канал:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist