fbpx

Дует „Пирин“: Българинът цени фолклора си

Written by on 26/03/2019

Дует „Пирин“: Българинът цени фолклора си

Дует Пирин

Дует Пирин

Здравейте, напористи и лъчезарни млади хора! Защо името е точно „Пирин”, а не например, дует „Родопи”?

Радостина: Здравейте! Нашият артистичен псевдоним възможно най-добре описва музиката, която изпълняваме, а именно от Пиринско-македонската фолклорна област, пък и какво по-емблематично от прекрасната Пирин планина.

Вашата стихия е фолклорната музика. Как се насочихте именно към нея, а не към оперното пеене, да речем?

Румен: Харесвам и слушам различни стилове музика. Старая се да съм добре информиран в каква насока се развива музикалното изкуство. Българският фолклор и съхранението му за мен е мисия, може би ще прозвучи шовинистично, но от най-ранна детска възраст поставям народното ни творчество на пиедестал. Малко народи по света биха се похвалили с национално богатство като нашето. Песните от Македонския край за мен са една своеобразна любов, може би защото съм закърмен с тази музика.

Радостина: Българският фолклор е толкова красив, че е невъзможно да не те грабне. Аз мисля, че всеки изпълнител трябва да изпълнява музиката, в която се чувства сигурен, доставя му удоволствие, и разбира се, която най-много му лежи, защото това се усеща и оценява от публиката. Също така това не означава, че не може да изпълнява и други стилове, но едно е да ти харесва стил музика, друго е колко е вярно и точно. Не е лошо човек да експериментира, но само тогава, когато е сигурен във възможностите си.

Кой ви откри за голямата сцена? Какви бяха първите ви стъпки?

Радостина: Най-голям принос за нашето професионално развитие има музикална компания Ара Мюзик. През 2016г. след участието ни на международния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански музикалната компания ни хареса, след което ни предложи договор и така започна нашият вече професионален творчески път.

Румен: Много хора са допринесли за моето професионално развитие, преподаватели, приятели, колеги, но безспорно музикална компания Ара Мюзик и музикална телевизия Фен Фолк ТВ има най-голяма „вина“ за нашето израстване. Тук използвам възможността да благодаря на г-н Виктор Касъмов и неговия екип. За един млад изпълнител подкрепа като тази е стимул за безспирна творческа работа. Човек се чувства по-сигурен, когато работи с екип от професионалисти.

Duet_Pirin_PF2017.jpg

Дует „Пирин“ на сцената на „Пирин Фолк“ Сандански

Сякаш наблюдаваме възраждане на фолклора в последно време, на какво се дължи това според вас и може ли да има момент на пресищане?

Румен: Да, в последно време наистина има едно своеобразно възраждане на българския фолклор. Откриха се много танцови и инструментални школи и кръжоци. Все по-често на наши участия виждаме млади хора със завидни танцови умения, има и много добри млади инструменталисти. Тук ще спомена ролята и на медиите. В българския радио- и телевизионен ефир все повече се чува фолклорна музика. Има дори и канали с 24-часово излъчване на народна музика. Пример за това е Фен Фолк ТВ, където се излъчват и всички наши видеоклипове. Благодарение на всичко това, фолклорът стига до все повече хора.

За пренасищане не мисля, че може да става дума, по-скоро досадно е различни изпълнители да пеят една и съща песен, така песента става някак банална. Не малко хубави песни останаха нечути заради такива „банални“ неща.

Има ли завръщане на интереса на българина към родния фолклор, слуша ли се повече той от младите хора сега в сравнение с изминалите години?

Радостина: В последните години българинът стана все по-голям родолюбец и все повече цени фолклора си. Това се дължи най-вече на чувството за самосъхранение като нация, тъй като България намалява все повече по брой на населението. Трябва да пазим нашите културни ценности, защото какво е народ без култура и идентичност. Да, много млади хора се занимават именно с фолклорна музика, което е радващо. Любовта към фолклора се предава от поколение на поколение, затова трябва да покажем и разкрием на децата си красотата на нашия фолклор, за да го предадат и те на идното поколение.

В сравнение с изминалите години, когато един друг стил с вулгарна визия, глупави текстове и никаква музика звучеше от всеки ъгъл, сега се чува все повече фолклор.

До колко е важна за нас тази музика, какво място трябва да заема тя в живота ни?

Румен: Фолклорът носи в себе си духа на българина. Той е едно своеобразно изкуство, разделящо се на различни дялове. Можем да групираме песните на трудови, битови, любовни и т.н. Всеки край на България и всяка фолклорна област има своите особености. Не е ли създал народният гений нещо великолепно? В народното творчество са възпяти исторически събития, житейски мъдрости и др.

Не вярвам на българи, които твърдят, че мразят фолклора, това е все едно да мразиш предците си и историята си. Нашата природа и нашата музика трябва да са ни визитната картичка пред света.

Дует „Пирин“

Как можем да използваме родния фолклор, за да рекламираме България? Има ли интерес от страна на държавата за нещо подобно?

Радостина: Най-голямата реклама за България е песента на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“, която според мен е един доста красноречив факт за това как българският фолклор може да е олицетворение на една нация не в глобален, а в космически мащаб. Също така доста често виждаме българските шевици като част от колекциите на модните брандове, това е един друг начин за реклама на България, които отново е свързан с българския фолклор. Аз не виждам държавата да има интерес, тъй като не подема или пък съдейства за такава инициатива.

Културен упадък или културен възход според вас бележи в момента България?

Румен: Българската култура е в застой. Българската култура се самоиздържа, държавата не прави достатъчно за опазване и развитие на българската култура, а точно обратното. Мога да дам примери за затворени читалища, съкратени културни дейци, посегателства над някои ансамбли, камерни опери и др. Това е жалко. Въпреки всичко най-големият възход е, че все пак българската култура съществува и родолюбиви хора продължават с всички сили да творят. Такъв е българинът – борбен и несломим. Както е казал Поетът: „Не се гаси туй, що не гасне“….

Любовта е с вас и на сцената, и в живота. Чуввствата улесняват ли творческия процес?

Радостина: В нашия дует любовта е движещата сила. Това си личи и на сцената и в живота. Чувствата улесняват творческия ни процес, защото ни позволяват да бъдем по откровени един към друг, без да се притесняваме, че ще се засегнем. Това не означава,че нямаме противоречия, но се стига до компромис.

Какво си пожелавате?

Румен: Здраве, всичко друго се постига с труд. И дълголетие, за да сме повече време заедно с Радостина 🙂

Радостина: Здраве,творческо вдъхновение и още много щастливи мигове с любимия ми човек.

Източник: в-к „Пенсионери“, автор: Иво Ангелов

Гледайте най-новата песен на Дует „Пирин“ в нашия YouTube канал:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist