fbpx

Доц. Наталия Рашкова: „Малешево пее и танцува“ има оригинален замисъл

Written by on 04/11/2018

Доц. Д-р Наталия Рашкова – председател на журито на XV-то издание на Международния фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува" – 2018

Доц. д-р Наталия Рашкова – председател на журито на XV-то издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – 2018

– Ако можете да направите един обзор на трите конкурсни дни през вашите очи, как преминаха и вашите колеги какво споделиха по време на самата селекция.

– Все още съм под впечатлението на цялата пъстрота, която видяхме тук за три дни. Това е единственият фестивал за мен, в който можем да видим, първо, цялата стилова палитра на претворяването на фолклора в наши дни. Второ, почти цялата територия на България беше представена тук в малкото село Микрево в Югозападна България. Дойдоха хора от далечни краища, дойдоха хора от чужбина. Всеки със своето разбиране и преживяване на фолклора, на своя фолклор, от своето родно място, но и с един съвременен поглед към това изкуство вече на фолклорна основа, носещо характера на българина, на сърбина, на македонеца, на украйнците, на малтийците, няма да изброя всички, но наистина видяхме много, много богата програма.

– За 15 години, доц. Рашкова, как се изгради фестивалът „Малешево пее и танцува“? На вас самата това, което ви е направило впечатление през неговата метаморфоза?

– Аз не съм проследила фестивала от самото начало, но той наистина според мен израсна през годините. Самият замисъл на основателите му изглежда е бил доста оригинален, за да може той да се утвърди и да получи толкова голяма популярност, че и трите дни, като че ли не са достатъчни вече да приемат всички желаещи да дойдат тук. Освен това много от участниците повтарят и идват отново и отново, защото тук става празник. Тук има една прекрасна сцена, която рядко се вижда в този прекрасен вид на съчетание на картината на природата, на цветята, на есента и на една много благодатна публика, която очевидно очаква всички, които са дошли тук с нетърпение всяка година.

– Вие като председател на тазгодишното жури каква препоръка може да отправите към всички конкурсници и хора, които стъпиха на сцената в село Микрево и тези, които имат желанието следващата година да дойдат?

– Мисля, че всички, които искат могат да заповядат и съм далеч от мисълта да правя препоръки, защото фолклорът се развива или по-скоро разбирането и преживяването му са специфични за всеки, който иска да покаже нещо чрез фолклора, така че който пожелае, и както пожелае да се изрази е добре дошъл.

Цялото интервю с доц. д-р Наталия Рашкова и с много участници гледайте в ефира на Фен Фолк ТВ, както и в официалния YouTube канал на медията:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist