fbpx

Денят на народните будители е!

Written by on 01/11/2018

Денят на народните будители е!

Ден на народните будители

1 ноември е Денят на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите, както и на борците ни за национално освобождение, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

Васил Левски, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Любен Каравелов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Христо Ботев са само част от стотиците радетели и пазители на българското самосъзнание. Георги Стойков Раковски, Св. Иван Рилски, Св. Св. Кирил и Методий, Матей Граматик и още много други достойни българи, посветили живота си в името на българските традици, писменост и култура.

Денят на народните будители се чества за първи път през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Възобновява се със Закона за допълнение на Кодекса на труда, който е приет на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

За да разберете повече за празника, гледайте видеото в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist