fbpx

Дебют на Хамид Имамски с автентична родопска песен по Фен Фолк ТВ

Written by on 30/01/2019

Хамид Имамски

Хамид Имамски

Дебютът на Хамид Имамски в ефира на Фен Фолк ТВ е автентичната родопска песен „Мехмедо, синко, Мехмедо“. Песента е част от фолклора на българските мюсюлмани. Текстът на песента представлява един разговор между лирическия герой Мехмед и неговата майка. Тя му съобщава, че е получил повиквателна за военна служба и с болка, която се усеща в думите й, го пита дали ще отиде. Мехмед без никакво колебание отговаря на майка си, че ще отиде и й заръчва да му приготви коня, пушката и да го благослови.

Аранжиментът на песента е дело на Димитър Милев и Атанас Младенов.

 

Хамид Имамски

Хамид Имамски

Младият изпълнител Хамид Имамски е от с. Триград. По професия е лесовъд, но сърцето му го води към музиката. Той се заема с трудната задача да запише 500 мелодии от баба си, която е доживяла до 110 години. Така успява да събере нечувани досега родопски песни.

„Мехмедо, синко, Мехмедо“ е със страхотен видеоклип, който е по идея на режисьора Ненчо Касъмов. Заснет е в с. Триград, като голяма част от кадрите са направени в хотел „Аркан Хан“. Мястото е тясно свързано с текста на песента, защото преди години от същата местност са изпращали войниците.

 

Фикрия Имамска - майка на Хамид Имамски

Фикрия Имамска – майка на Хамид Имамски

Във видеоклипа специално участие има майката на Хамид – Фикрия Имамска, която се превъплащава в ролята на майка, която изпраща своя син. Тя е облечена с ръчно изработена триградска носия на над 100 години, която е предавана от поколения на поколения.

Изпълнението на Хамид Имамски може да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ и в YouTube канала на телевизията:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist