fbpx

Гуна Иванова: На концерт отивам, за да нахраня душите на хората

Written by on 26/10/2018

Гуна Иванова

Гуна Иванова

На 25 октомври легендарната фолклорна изпълнителка Гуна Иванова, която на 30 октомври ще отпразнува два юбилея: 70 години жизнен път и 50 години на професионална сцена с концерт в Зала 1 на НДК, гостува на живо в предаването „Ники Кънчев Шоу“ по Дарик радио.

Шегувате се, Гуна, като казвате, че тази година празнувате 120 години. Как минаха тези 120 години?

Неусетно, въпреки житейската мелница, въпреки всичко. Зависи къде се намира човек и в какво състояние е. Часовете могат да се струват години, а пък в друго състояние годините минават като миг. В момента ги усещам отминали като миг с песен, разбира се.

Малко или много са 50 години на сцената? Какво ви даде тя и какво ви взе?

Сцената само ми е давала. Защото аз съм от тези хора, които преди да изляза на сцената 30 минути не говоря с никого и не мога да възприемам какво ми говорят. Аз изгарям и преди, и след сцената. Така че песента ме е лекувала от всички болки, които ми е нанасял животът. Сцената е всичко за мен. Песента и планината са ме спасявали от всичко, което ми се е случвало.

Малко повече за самия фолклорен спектакъл под наслов: „Българийо, майчице свята“?

„Българийо, майчице свята“, защото аз съм човек, който има 20 години опит във Военно културен институт в Ансамбъла на строителни войски и имам 10 години като солист в Ансамбъла на въоръжените сили и продължавам да бъда такъв солист. В репертоара си имам доста патриотични песни, разбира се, имам и развлекателни песни. Аз като отида на събор в дадено селище пея 4 часа, кой каквито песни иска. Не отивам да взема парите и да си тръгна, а отивам да нахраня душите на хората.

Този концерт го правя в навечерието на Деня на будителите, защото всеки творец е по свой начин будител. Моят спектакъл има патриотична рамка. Започва и завършва с патриотични песни.

Винаги на изяви и във видеоклипове сте със страхотни рокли. Кой ви ги прави и как ги избирате?

Да, това си е мой наложен стил, наложен ми е от живота, защото никой не може да си представи в днешно време Гуна Иванова в пъстрите шевици и с пластмасова китка на главата. Аз съм си изградила този стил, даже вкарах и Ивчето и Вели в него. Виждам, че и много изпълнители ми подражават, което е комплимент за мен.

Цялото интервю може да чуете тук.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist