Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm65122/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm65122/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cpnlnmm65122/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Виолета Георгиева: Сестри Георгиеви популяризирахме първи неделинския двуглас – Фен Фолк ТВ

Виолета Георгиева: Сестри Георгиеви популяризирахме първи неделинския двуглас

Written by on 25/11/2018

Виолета Георгиева: Сестри Георгиеви популяризирахме първи неделинския двуглас

Сестри Георгиеви

Сестри Георгиеви

 

Сестри Георгиеви са четири сестри: Надежда, Радостинка, Роза и най-малката Виолета, и четирите родени в родопския град Неделино. Талантът наследяват от родителите си. Баща им Стефан е записан още през 1954 г. от академик проф. Кауфман и негови изпълнения са нотирани в книгата му „Неделински двуглас“. Надежда, най-голямата сестра, също е една от участничките в проучванията на Кауфман през 50-те години.
Роза и Виолета завършват музикално училище в Широка лъка, а след това и Музикална академия в гр. Пловдив. И двете работят известно време в Ансамбъл „Тракия“, а Виолета е солистка дълги години в Хора на Музикалната академия в гр. Пловдив с диригент Василка Спасова.
Първите записи за дългосвиреща винилова плоча записват през 1986 г., а самата дългосвиреща плоча е издадена от „Балкантон“ през 1988 г.
През 2007 г. Виолета Георгиева издава CD с „Песни от Неделино“ на сестри Георгиеви. Рецензията – както на дългосвирещата плоча, така и на CD-то – е на академик проф. Николай Кауфман, който има най-голяма заслуга в изследването на българския фолклор в това число на „Неделинския двуглас“.

Виолета Георгиева е единадесета година в журито на фестивала „Двугласно пеене и народна песен с международно участие – Неделино. Най- малката от сестрите, разказва:
Ние сестри Георгиеви популяризирахме първи неделинския двуглас. Тъй като той се изпълняваше само по седенки и на мегдана. Две от сестрите завършихме музикалното училище в Широка лъка и след това в музикалната академия в Пловдив. Ние оценихме, че към този момент, говоря към 80-те години. Просто нямаше кой да изпълнява този двуглас и усетихме, че може да се изгубят нишките. Тогава, решихме да направим дългосвиреща плоча в Балкантон, след това тази плоча се издаде на диск който бързо се разпространи в Щатите. Това беше нашата цел и нашата идея, да дадем  популярност и действително този двуглас се оцени. Той вече стана от десетте живи символи на България, включен е в списъка на ЮНЕСКО. Идеята ни е да има последователи след нас. Разказва Вили Георгиева.
 Тя казва,че е доволна от това, което община Неделино прави за съхраняването на двугласното пеене и е отворена за съдействие.
Имам голямо желание да предам това което знам, като пеене, но нямам физическата възможност да пътувам постоянно това разстояние от Пловдив до Неделино.
В началото на 80-те години е имало опасението да прекъсне неделинският двуглас и да не се чуе никога повече. Разказва Виолета.
През тези години на жените в този регион на Родопите са им забранявали да пеят и да се изявяват. Когато съм идвала тук да събирам още песни за албума, когато трябваше да го издадем. Много трудно намирах хора, които можеха да ми запеят. Много беше притеснително. Радвам се, че сега се мисли по съвсем различен начин. Виждам желание у по-младите и може би ще има успех, и неделинския двуглас няма да бъде забравен.

Автор: Божидар Чолаков; Източник: БНР – Радио Кърджали

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist