fbpx

Великден е! Христос воскресе!

Written by on 28/04/2019

Великден е! Христос воскресе!

Снимка: Мария Налбантова

Снимка: Мария Налбантова

Днес е Възкресение Христово. Великден е денят, в който християните празнуват възкресението на Исус Христос. Събитията, свързани с Христовото възкресение са станали около еврейския празник Пасха.

Великден е най-важният празник от пролетния цикъл, който бележи края на зимата и полага началото на пролетта и възраждащата се природа.

Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или в събота. С първото боядисано яйце в червено бабата чертае с кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през цялата година. Това яйце се слага пред домашната икона в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия – Великденски кравай, Богова пита, кушара, харман, квасник, плетеница или кукла. Обикновено се окрасяват с нечетен брой червени или бели яйца. Жените приготвят и по-малки хлебчета с по едно червено яйце в средата, които дават на първия гостенин, на кумовете, на девера или на роднини.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествена литургия и се връщат с запалени свещи като се поздравяват с Христос воскресе.

Честито Възкресение Христово!

Днес празнуват всички с имената Велико, Велика, Величка Величко, Велислав, Велислава.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist