fbpx

Валя Балканска: Ще пея и на извънземните, но искам да ме върнат отбратно на Земята

Written by on 07/01/2019

Валя Балканска

Валя Балканска

– Валя, твоята песен „Излел е Делю хайдутин“ напусна пределите на Слънчевата система. Представяш ли си, ако след години я чуят извънземни?

– Ако решат да ме повикат извънземни и там ще отида да я изпея, но с уговорката да ме върнат обратно на Земята – да си се прибера в Родопите.

Песента е хубава, сигурно няма да ги смути. Родопската песен няма синор, няма край. Имам смелостта да отида и там, при извънемните, въпреки годините ми. Само да ме върнат, че имам внуци, деца, приятели и искам да си ги виждам.

За тази песен има нещо важно, което искам да се знае. Бях научила песента от плоча на Надежда Хвойнева. Питам я в София: „Наде, прощавай, позволяваш ли ми да ти пея песента?“ Тя каза, че иска да я пея, защото ще я научат много хора по този начин.

Отидох после на един концерт в Златоград и една баба ми каза, че не я пея по „златоградски“. А песента е златоградска. Каза ми къде има високи тонове и къде да акцентирам. Промених я и я изпълних по неин модел. Залъка ми подаде тази баба.

– Навършваш 77 години, близо 60 от тях на сцена. Как от висотата на тези години виждаш живота, на какво те научи?

– Че човек, докато си отиде от този свят, не може да се пребори с всичко и не може да научи всичко. Има стара поговорка: „Човек се учи и ненаучен си отива“. Песента за мен е била и хлябът, и семейството, и животът. Израснала съм в махала от 5 къщи. Пеех навсякъде. Майка ме укоряваше, че мълча само когато спя. Моят учител Петър Бечев в Арда е първият, който ми подаде ръка, затова ще го наричам моя учител, докато си отида от този свят.

Когато бях в първи клас, правихме програма и трябваше за първи път да изляза на сцената да изпея една песен. Като видях публиката избягах от сцената. И той ме пита: „Защо бягаш?“. Казвам му: „Виж колко люде ме гледат.“ Тогава той ми заръча да пея и на хората, не само на ливадите. Изведе ме за ръката и запях, докато го бях стиснала здраво. След това видях, че го няма.

Докато съм пяла, той ме е пуснал и е слязъл от сцената.  И изпях не една, а три песни. Като излязох, учителят ме хвана за главата, целуна ме и каза: „Виждаш ли, с твоята песен прозорците се отвориха.“

Заради песните и работата ми често не съм била при семейството си, но всички ме разбираха и подкрепяха. Съпругът ми почина преди 15 години, той никога не ме е спирал, никога не ми е пречил в работата. Със свекървата една лоша дума не сме си казали. Трите деца се родиха едно подир друго, а всички помагаха в отглеждането им. Аз не спрях и когато бях бременна, и когато децата ми бяха бебета. Носех ги на репетиции и концерти и израснаха сред песните. По хотелите съм ги повивала и къпала.

– С такава дълга кариера идвало ли ти е да се откажеш от песента и сцената?

– Никога! Докато имам поне малко сила в мен, ще пея. Дойде време и да нямам този глас, защото направих тежка операция на гуша, но имам Божията сила. Майка ми е покойница. Баща ми е убит през 1944 г. на фронта, аз съм била на 2 години, по принуда майка се жени за втори мъж. Но мисля, че двамата ми помагат от небето.

5 деца бяхме. В това трудно и болно време не трябва да забравяме миналото. Но трябва да се помни само хубавото. Да влизаме в нови пътища. И както строим пътища и учим нови песни, така и самите ние трябва да се обновяваме. Но не бива да забравяме откъде сме тръгнали.

Имах прекрасни колеги

Носех децата си на репетиции и концерти и израснаха сред песните и с помощта на колегите в ансамбъл „Родопа“. Няма да забравя един концерт в Дома на армията в София. Бях бременна със сина ми, а коремът ми беше огромен. Бяхме 25 певици хор и за да ми е равен коремът с колежките, ме накараха да стоя една стъпка назад. Изпях няколко песни, но накрая бай Георги Мусорлиев, с когото дълго работих, засвири една песен общо, за да има защо да стоят на сцената останалите.

Поклона го направихме също общо, за да не стърчи коремът. На 1 юли се прибрахме от София и на 2 юли родих сина си – 4,8 кг. Мъжът ми беше тогава още войник, защото го бяха отложили заради заболяване две години.

– Какво всъщност определи животът ти – вътрешна стаст, човек, ситуация?

– От една страна, семейството и малката махала, в която всяка вечер имаше седенки и пеехме. Родопчани пеят и от зор, и от радост. Майка ми също пееше,но казваше, че приличам на баща си, защото той пеел много хубаво и свирел на кавал. Аз не го помня, била съм малка, когато са го убили. Когато майка се омъжила за друг човек, му изгоряла къщата. Спали сме на пода върху козяк, а колибата бе покрита със слама. Когато вече трябваше да дойда в Смолян, майка беше много против да отида от махалата в града. Притеснявала се е много жената. По онова време кой пуска женско дете да отиде някъде? Лоша приказка каза тогава, но простено да й е. Дори я излъгах, че идвам на дело в Смолян, а то бе да се явя на конкурс в ансамбъл „Родопа“. След това песента ме обсеби.

– С какво не си правила компромис?

– Със съвестта си и чувството, че си тежа на мястото. Имала съм предложения да остана да пея в Лос Анджелис и Канада, но никога не съм се изкушила да ги приема. Защото камъкът си тежи на мястото.

Ако една вода се разлее, тя губи силата си.

Не съм правила компромис и с амбицията си от млада да бъда стилова родопска певица. В ансамбъла съм пяла и песни от други фолклорни области, все са били хубави. Никога през живота си не съм изпяла пошла песен.

Самостоятелно като солистка аз съм пяла песни от моето село, от моя си край. Когато облека родопската носия, искам да ми е хубаво и прилично. Пея си това, което ми е дадено от Бога. Защото усещаш някаква сила и път, който те води.

Валя Балканска с американеца Мартин Кьонинг, който записа песента "Излел е Дельо хайдутин", която е изпратена в Космоса

Валя Балканска с американеца Мартин Кьонинг, който записа песента „Излел е Делю хайдутин“, която е изпратена в Космоса

Източник: В-к „24 часа“, автор: Валенин Хаджиев, 6 януари 2019 г.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist