fbpx

Асен Павлов: Връщайки се към корените и традицията името „Чинари“ изключително много ни помага

Written by on 25/11/2018

Асен Павлов: Връщайки се към корените и традицията името „Чинари“ изключително много ни помага

Асен Павлов - създател, хореограф и художествен ръководител на Ансамбъл "Чинари"

Асен Павлов – създател, хореограф и художествен ръководител на Ансамбъл „Чинари“

25 години от създаването си ще отбележи първият български частен ансамбъл „Чинари“. Юбилейното събитие ще бъде на 10 декември в зала 1 на НДК от 19.30 ч. По този повод екипът на Фен Фолк ТВ реши да провери как протичат репетициите на ансамбъла като се срещна с Асен Павлов – създател, хореограф и художествен ръководител на Ансамбъл „Чинари“ и с невероятните танцьори от „Чинари“.

Вие сте човекът, който стои зад Ансамбъл „Чинари“. На мен ми е много интересно защо ансамбълът се казва „Чинари“?

Името „Чинари“ дойде и спонтанно, а пък беше и леко премислено от моя страна. Винаги съм мечтал да имам частен ансамбъл, частна трупа, в която да имам пълната свобода да взимам решения и да нося отговорности. Когато стартира ансамбълът в един много, много малък формат работихме в едно заведение, което носеше името „Чипровци“. Шефът на заведението трябваше по някакъв начин да ни презентира, както и трябваше да оправим финансите и той попита: „какво да пиша тук на фактурата.“ Аз казвам ами „Чинари“… и така остана. Името „Чинари“ винаги ни е помагало, въпреки че имаше един период, в който ансамбълът играеше много различни неща. Той си играеше модерни танци, снимаше много попфолк клипове и някои от режисьорите казаха: „а, бе, гледай сега тук има едни журналисти, ще дойдат да пишат една статия и вие правите едни много съвременни неща и отдолу пишем в изпълнение на Ансамбъл „Чинари“, много еклектично. Дай да измислим някакво друго име.“ Казвам какво име да измислим? Име да не е Ансамбъл „Чинари“, много битово звучи, много веднага традиция, нещо вековно. И викам какво лошо има в това. Защо всичко трябва да е някакъв стереотип, трябва да сме нещо модерно ала денс, нали, за да се сетиш, че е нещо съвременно. Не може ли Ансамбъл „Чинари“ да прави нещо съвременно. И по този начин отстояхме на времето, а сега връщайки се повече към корените и традицията името „Чинари“ изключително много ни помага. Много са вековните дървета в България, има чинари, които са на повече от 1000 години. Така че един такъв чинар във времето е бил свидетел на много исторически събития. Надявам се и Ансамбъл „Чинари“ със своя четвърт вековен юбилей да стане свидетел и отражение на много събития в културата, които се случват от времето на промените до 2018 г. и дай, Боже, на 50-годишнината ни да се съберем и да разказваме пък за едно друго време след промените, в което имаше разцвет на културата и беше насочен ресурсът на управляващите, на държавата към хората, които създават образование, създават култура, създават морал. И може би ще говорим и в тази светлина, дай, Боже.

Ансамбъл "Чинари"

Ансамбъл „Чинари“

Всъщност ще ни разкажете ли какво точно ще видят зрителите, които ще дойдат на вашия празник в зала 1 на НДК?

Изключително ни е трудно да сформираме програмата за нашия юбилей, защото Ансамбъл „Чинари“ в годините създаде приблизително 13 авторски спектакъла. Всеки един от тях по някакъв начин за нас е любим и предпочитан, но в крайна сметка се спряхме на 5 спектакъла, от които ще направим фрагменти. Емблематичният за Ансамбъл „Чинари“ – „Магията на танца“, „Траките“, „Мистичен ритъм“, „Възрожденски разкази“ и „Ние българите“. Това са петте спектакъла, от които ние ще представим фрагменти. Разбира се, под съпровода на група “ETNOTIX”, гост-музиканти Костадин Генчев, той също е и музикален модератор на спектакъла и на Ансамбъл „Чинари“, Петър Миланов, Стойо Стоев-гайда, Иван Цонков – перкусии, квартет “Българи” и трио “Булгарина”. Така че, както казваме, и както аз обичам да казвам, голямото семейство на Ансамбъл „Чинари“ се събира за четвърт вековния си юбилей, за да представи на публиката своето послание за хармония, за красота и за добро.

Цялото интервю с Асен Павлов и с част от танцьорите от Ансамбъл „Чинари“ може да гледате в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist