fbpx

Архангеловден е! Празнуват над 50 имена

Written by on 08/11/2018

Архангеловден е! Празнуват над 50 имена

Архангеловден

 Св. Архангел Михаил

8 ноември е празник в чест на светите ангели и най-вече на Св. архистратиг Михаил, когото се смята за вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

Архангел Михаил е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.

Свети Архангел Михаил е известен като ангела на смъртта. Сред народа е познат още като душовадник. Според вярванията той е един от братята светци-юнаци, на когото се паднали мъртвите души при подялбата на света. Вярва се, че той взима душата на умиращия като му подава ябълка. Хората приемат, че ако умиращият се усмихва това означава, че Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Празникът е съпътстван от събори и курбани за светеца. В съботата преди да почетем Свети Архангел Михаил се прави Архангелската задушница, която е една от най-големите през годината.

На днешния ден празнуват хората, които носят следните имена: Алина, Ангел, Ангела, Ангелин, Ангелина, Ангелинка, Анджела, Анджело, Анжела, Анжело, Архангел, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Гаврила, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Миленка, Милка, Милко, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радмила, Радо, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радул, Ростислав, Ростислава, Райка, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Руска, Серафим, Серафима, както и производните им.

На 8 ноември професионален празник имат полицаи, урбанисти и месари.

Гледайте видеото в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ, за да разберете повече за празника:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist