fbpx

Ана – Мария пее вечна българска песен в десетки катедрали в чужбина

Written by on 15/02/2024

Ана – Мария пее вечна българска песен в десетки катедрали в чужбина

Видеоклип към вечната българска песен „Я кажи ми, облаче ле бяло“ направи гласовитата фолклорна изпълнителка Ана-Мария. Аранжиментът е на Симеон Сомлев, а виртуозното изпълнение на кавал и мей е на Злати Петров.

„Пяла съм акапелно тази разтърсваща песен в почти всички катедрали в чужбина. Звучала е в мое изпълнение в Амиенската и Руанските катедрали във Франция, в Алмудена в Мадрид, Сан Джовани ин Латерано в Рим, както и на още много святи места. Емоцията ми винаги е била изключително силна, тъй като дълбокият текст на тази песен отразява и моя живот – синът ми и семейството му от много години живеят в чужбина.“, разказва Ана-Мария. „Когато пеех песента в катедралите, чужденците усещаха тази моя несравнима емоция и плачеха заедно с мен… Уникално преживяване!“, категорична е тя.

Самата песен Ана-Мария записва преди три месеца, когато е поканена да озвучи с нея дългометражен игрален филм, продукция на Нова Зенландия. Тогава получава и покана да представи песента на 21-вото издание на кампанията „Българската Коледа“, която е под патронажа на Президента на Република България.

„Щастлива съм, че песента в мое изпълнение бе оценена и намери място в тази благородна благотворителна инициатива!“, не крие талантливата певица.

Видеоклипът на „Я кажи ми, облаче ле бяло“ е по нейна идея и е заснет в родното й Панчарево. Снимките са около къщата, в която е отсядал ирландският журналист и голям застъпник на българската кауза – Джеймс Баучер, когато е посещавал страната ни.

„Търсех точно тази символика с чужденец, защото знаем, че Баучер е обичал България като своя родина. Искрено се надявам видеото, режисирано от Тето Атанасов, да е пресъздало силата на посланието и публиката да усети за сетен път разтърсващото му въздействие!“, споделя Ана-Мария.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist