fbpx

 

Радостина Николова е родена в град София на 14.05.1995 г. Дарбата и обичта към българския фолклор наследява от своята баба – народна певица, на която е кръстена. Покрай нея овладява стила на шоплука и красотата на граовските песни.

От 6-годишна започва да се занимава по-сериозно с народна музика. А пръв нейн преподавател е изключителната Гуна Иванова. Дълги години участва в групите, създадени от прочутата певица – „Чучулигите“ и „Софийски славейчета“, с които взима участия в престижни конкурси и мероприятия в цяла България.

През 2009 г. кандидатства в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ с профил Народно пеене и е приета с отлична оценка в класа на музикалния педагог Нелка Петкова. Завършва успешно обучението си през 2014 г. с професионална квалификация – Музикант-вокалист трета степен. По време на обучението си е лауреат на множество международни конкурси.

След като завършва средно си образование в НМУ „Любомир Пипков“, продължава обучението си с бакалавърска степен в Нов български университет с профил Музикално изпълнителство (Народно пеене) и паралелно с това като втора специалност – Връзки с обществеността. По време на обучението си взима участие в Университетски смесен хор – Фолк джаз формация с диригент доц.д-р Георги Петков.

От 2015 до 2021 г. е част от формата към ансамбъл „Чинари“ – трио БУЛГАРИНА.

От 2016 г. до момента взима участие и в новооткритата школа към Мистерии на българските гласове – „Академия Мистерии на българските гласове“ с диригент проф. Дора Христова.

Част от наградите и постиженията й са:

– Първа награда за индивидуално участие (изпълнителско изкуство) в Национален музикален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ гр.Стара Загора – през 2011 г., 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2016 г.

– Първа награда в Детски фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ гр. Монтана – през 2012 г. и 2013 г.

– Първа награда Международен фолклорен фестивал „Пауталия“ – гр. Кюстендил – през 2011 г., Наградата на журито, отличена с годишна стипендия от Министерството на образованието през 2012 г., Първа награда заедно с фолклорно трио на Нов български университет през 2014 г. и Първа награда за индивидуално участие през 2016 г.

– Първа награда в Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ – гр. Ковачевци през 2014 г.

– Втора награда в Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ – гр. Банско през 2014 г.

– През 2018 г. получава Награда на телевизионния зрител в престижния международен фестивал „Пирин фолк“ в категория „изпълнителско изкуство“ с песента „Судбо моя“ по аранжимент на Иван Йосифов.

– Най-големият й успех до момента е участието през 2021 година на XXIX-то издание на международния фестивал „Пирин фолк“ Сандански, където е отличена с Втора награда на фестивалното жури с песента „Идвай, либе“ по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Христина Димова в конкурса за нова авторска песен.

Радостина Николова има в биографията си много турнета, участия и телевизионни изяви и в чужбина, в държави като: Италия, Финландия, Словакия, Гърция, Северна Македония, Сърбия.

В конкурса за нова авторска песен на македонска основа на „Пирин Фолк“ Сандански 2022 Радостина Николова ще се представи с песента „Не питай, мамо“ /Музика: Сашко Митковски, Текст: Диян Георгиев, Аранжимент: Сашко Митковски/

В конкурса за изпълнителско изкуство на „Пирин Фолк“ Сандански 2022 Радостина Николова ще се представи с песента „Не прибирай, мила мамо, стройници“ /Музика: Народна, Текст: Народен, Аранжимент: Валери Димчев/BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist