fbpx

Иван Паланов

Иван Паланов е от гр. Велинград, но в момента живее и работи в гр. София.

Завършил е Национална Спортна Академия със специалност Кинезитерапия. Занимава се с музика от 2 години, като началото на професионалното му развитие поставя запознанството му с Илиян Михов – Баровеца, който е негов ментор.

Любовта му към фолклора и специално към македонската песен произтичат още от прапрадядо му, който е родом от банското село Обидим, а по-късно се преселва във велинградското село Чепино. Семейството на баба му се е славело с музикални певчески самодейски заложби, а баща му свири на тромпет, акордеон и китара. Споделя, че харесва фестивала ‘‘Пирин Фолк‘‘ и една от детските му мечти е била именно да се качи на голямата сцена. Мечтата му се сбъдва, когато през 2019 г. е класиран и участва в конкурса за нова авторска песен с „Пиринска мома хубава“ по текст, музика и аранжимент на Илиян Михов. От Фестивала си тръгва със специалната награда на Фен Фолк ТВ. Участвал е и в двете издания на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско.

На „Пирин Фолк“ Сандански 2020 печели Наградата на журналистическото жури в Конкурса за авторска македонска песен с “Любов или гурбет”.

През 2022 година представя дебютния си албум „Хоро се вие“. Албумът съдържа 13 хороводни песни от Пиринска Македония, песни за празник и любов, изпълнени от новата надежда на фоклорната сцена.

 

 BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist