fbpx

Дъбенската група

“Дъбенската група“ е мъжка фолклорна формация от карловското село Дъбене с ръководител Генчо Цолев.
Създадена е през 1974 г. – тогава като група, която изпълнява предимно коледарски песни и участва активно в читалищната дейност на село Дъбене до 1993 г., когато преустановява дейността си.
През 2012 г. част от старите участници, заедно с нови ентусиасти, решават да възстановят групата, отново с изпълнения на коледарски песни. Постепенно обаче започват да изпълняват и други народни песни от всички фолклорни области на България.

Постепенно към групата се присъединяват музиканти, които със своята виртуозност, й придават модерен облик и звучене.
Дъбенската група” участва в множество фестивали и надпявания в страната и чужбина. Печели и много награди от фестивали от Рожен, Банско и др. След призовете си групата има и “Гранд При” от фестивала “Перлата на Адриатика” в Будва, Черна Гора.
През 2019 г. “Дъбенската група” става част от музикалното семейство на “Фен Фолк ТВ”.

През 2022 г., по повод 10-годишнината от основаването им, издават и първия си самостоятелен албум – „Спомен от Тракия“ (Ара Мюзик) – с 12 песни, народни и авторски композиции, представени с неподражаема виртуозност, за родината, за патриотизма, за героите и за любовта.
В конкурса за нова авторска песен на македонска основа на „Пирин Фолк“ Сандански 2022 “Дъбенската група” представиха песента „Де гиди калеш Никола“ /Музика: Сашко Митковски, Текст: Дъбенската група, Аранжимент: Сашко Митковски/, с която получиха трета награда на фестивалното жури. От скоро на музикалния пазар може да намерите и техния албум „Спомен от Тракия“.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist