fbpx

 

Валентин Велчев е връстник на фестивала Пирин Фолк – роден на 1 април 1992 г. във Враца. Учил е в музикална паралелка в СОУ „Отец Паисий“ – Враца. От малък се занимава с музика, свири на пиано и изпълнява песни в различни жанрове и стилове.

Той дебютира на голямата сцена на Пирин Фолк през 2019 г. в Конкурса за авторска македонска песен с „Пирински орли“, която е написала специално за него от една от основателките на фестивала Ели Кордева, а аранжиментът е на Светослав Лобошки. Песента получи наградата на Журналистическото жури, а след големия й успех Валентин Велчев я изпя и на испански език – Águilas de Pirin, което е прецедент в историята на фестивала – песен от Пирин Фолк да звучи и на друг световен език, за да може да достигне до по-голяма част от меломаните на планетата.

През 2020 г. Валентин Велчев обра овациите на публиката на Пирин Фолк с песента „Благословен“ (музика и текст Антония Рангелова, аранжимент Сашко Митковски), а през есента, по случай 109 години от рождението на Ванга, направи песен за нея заедно с Ели Кордева (автор на музиката и текста) и вокална формация Светоглас. През юни т.г. Валентин Велчев получи наградата „Певец на годината“ за 2021 г. в категорията за дебют.

В конкурса за нова авторска песен на македонска основа на „Пирин Фолк“ Сандански 2021 Валентин Велчев ще се представи с песента „Наздраве“ (музика: Вили Рай,текст: Валентин Велчев, аранжимент: Светослав Лобошки).BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist