fbpx

 

Божидар Златков е роден и живее в малкото село Лесново, община Елин Пелин.

Филолог е по образование и освен с музика, се занимавам с езици. Преподава английски, гръцки и български на чужденци; превежда и обучава учители.

Любовта към музиката и фолклора е наследил от баба си, която е пеела и разказвала приказки и случки от бита. Това го запалва да събира битови предмети и да започне да чете и изучава народни обичаи и традиции, не на последно място да започне и да пее.

Пеенето и музиката са негов спътник откакто се помни, а да участва на „Пирин фолк“ е негова детска мечта. Харесва автентичните народни песни, както и авторския и обработен фолклор. Към момента в репертоара си има шопски, македонски и родопски песни, като особен афинитет има към пиринския фолклор.

От няколко години се занимава любителски с народни танци. Често пътува и обича планината и традициите. Понякога пише поезия и е горд, че текстът на песента „Ти ли, брате“ е по негово стихотворение „Подялба“.

В конкурса за нова авторска песен на македонска основа на „Пирин Фолк“ Сандански 2021 Божидар Златков ще се представи с песента „Ти ли, брате“ (музика и аранжимент: Иван Йосифов, текст: Божидар Златков).

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist