fbpx

Благовест Порожанов

 

 

Благовест Порожанов

Благовест Порожанов е български фолклорен изпълнител на песни от Кюстендилския край. Той е роден на 7 април 1939 г. в с. Горно Уйно, но детството му минава в с. Соволяно. Учи в смесената гимназия в гр. Кюстендил.

60-те години на XX в. става солист в Кюстендилския ансамбъл. По-късно се установява в София и започва да изнася концерти по страната. Първите си радио записи прави в радио „Пловдив” с оркестъра на Аньо Анев от Брани поле и на Никола Илиев от Конуш.

През 1976 г. записва първите кюстендилски народни песни. Една от тях е „Севдено моме“. Благовест Порожанов обикаля кюстендилските села и събира около 40 фолклорни песни.

В края на 80-те години пее с оркестри в бивша Югославия. През 1992 г. става един от основателите на „Пирин Фест” в гр. Сандански.

През 2001 г. записва два диска с македонски народни песни „Бисери от Македония“. Следващата година получава сребърен медал на фестивала на изкуствата в САЩ. Награда печели и на фестивала за автентични и авторски песни „Македония фолк“ в град Благоевград с песента си „Яно, моя рано“ през 2005 г.

Певецът създава „Школа за млади таланти и дарования“ към читалище „Братство” в Кюстендил. В БНР и Радио „Благоевград“ записва десетки песни от Кюстендилска област.

На 24 юли 2007 г.  напуска този свят. Погребан е в с. Соволяно.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist