fbpx

1 февруари – Трифон Зарезан, Ден на лозаря!

Written by on 01/02/2025

1 февруари – Трифон Зарезан, Ден на лозаря!

Българската православна църка почита на 1 февруари  паметта на свети мъченик Трифон. В християнството св. Трифон е мъченик, светец лечител, който през III век загива в името на Христа. Роден в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Във фолклорните представи светецът е пазител на лозята затова те са в центъра на обредните действия на неговия празник. Лозарството и винопроизводството по нашите земи са древен поминък, който датира още от времето на траките. Те заемат ключово място в бита и ритуалите на българина затова е важно да се осигури добра реколта с помощта и благословията на св. Трифон.

В деня на неговия празник се извършва ритуално зарязване на лозите. Още в ранно утро стопанката меси тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с булгур или ориз кокошка. Поставя гозбата в шарена торба  и я дава на лозаря заедно с бъклица вино и шише светена вода. Ритуалът по зарязването започва с прекръстването, след това се зарязват три пръчки и се поливат с вино. С това лозето се счита за зарязано, закроено. С вино се поливат и корените на лозата, като се изговаря благословията: „Колку капки вино, толку товара грозде!”. След зарязването лозето се пръска със светена вода.

Виното се възприема като символ на Христовата кръв и българинът го уважава така, както уважава и хляба. В традицията човек първо трябва да се прекръсти и едва тогава да поеме бъклицата и да отпие от виното.  Виното заема почтено място в семейната обредност. Сватба без вино не бива, по време на раждане давали на родилките да пийнат малко винце, за да може да роди по-леко. При погребение или помен за душите на починалите също се „прелива” вино на гроба, за да им се „намери на онзи свят”. Трифон Зарезан  е неразривно свързан с лозята и виното, името му е такова заради зарязването.

След празничната църковна служба мъжете лозари вземат торбата и заедно със свирачите се отправят към лозята. Там всеки се прекръства три пъти в посока към изгрева на слънцето и отрязва с косера няколко пръчки от три корена. После полива отрязаното място с вино и светена вода и го поръсва с пепел, запазена от огъня, горял на Бъдни вечер, за да се роди много грозде. Докато извършва зарязването, лозарят изрича благословия за богата реколта. Отрязаните пръчки завиват на венчета, които слагат на калаците си, на бъклиците или ги премятат през рамо. Отнасят пръчките вкъщи и ги поставят под домашната икона.

След Зарязването мъжете нареждат богата трапеза в лозята с донесената храна. Започват шумни и весели песни и хора. Преди да седнат около софрата, лозарите избират „цар” на лозята, когото наричат Трифон. Гледат той да бъде добър стопанин, имотен, с много лозя и да е „късметлия” – все предпоставки за добра бъдеща реколта. На главата на „царя” поставят корона от лозови пръчки, качват го на каруца, теглена от самите тях, и ритуално обикалят лозята. Царят зарязва и благославя да се роди повече грозде и да има хубаво вино: „Хайде да бъде честито и берекетлия! На всяка лоза пошиник, а всяка грижа (корен) по чебър!” –„Амин!” – отговарят всички. След шумни гуляи участниците в обичая понасят царя на рамене или го слагат на колесар и с гайди и тъпани процесията се връща в селото. Шествието обикаля всички къщи, а стопаните ги посрещат с баница, ракия и вино. Празникът завършва в дома на царя, който кани всички мъже, участници в зарязването, и ги черпи щедро с вино, за да бъде обилна реколтата от грозде и да бъдат пълни бъчвите.


Обредното зарязване на Трифоновден се прави независимо какво е времето. След този ден лозята вече редовно се ”режат”. На Трифоновден се изпълнява и магически обред заплашване на овошките, които не раждат. Обредът е типичен за родопска област и се нарича трифоносване на дърветата. Сутринта преди изгрев-слънце двама мъже отиват при дървото. Единият замахва с брадва и заплашва фиданката, че ще я отсече, а другият го разубеждава, като казва, че през идната година дръвчето ще роди едър плод. Пак в Родопите на Трифоновден се прави и обредът насичане на бездетен мъж, за да му се родят деца. Мъжът вика бръснар, който, докато го бръсне, го нарязва на три места по шията.

На Трифоновден се правят и гадания за характера на времето и за реколтата. Вярва се, че ако на първи февруари вали сняг на парцали, то и пролетта ще е дъждовна, пчелите ще се роят и годината ще е плодородна.

Традиционната храна за Трифоновден включва прясна пита, дипла пита (тутманик), варена кокошка, пържени яйца. Имен ден имат Трифон, Трифонка, Лозан, Лозка.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist