fbpx

Василиа Петрова представи „Сърце ми пее“

Written by on 05/11/2020

Василиа Петрова представи „Сърце ми пее“

Василиа Петрова – носителката на 5 награди от Пирин Фолк Сандански 2020 дебютира като част от музикалното семейство на Ара Мюзик с авторската песен Сърце ми пее“. Мелодията и текста са изцяло дело на младата изпълнителка, а аранжиментът е на Светослав Лобошки.

Въпреки че е участвала в множество фестивали и конкурски, това е и първи професионален видеоклип за фолклорната надежда.

Малко се притеснявах в началото, но Ненчо Касъмов (режисьора на видеото), целият екип на Фен Фолк ТВ и танцьорите от ТС „Празник“ много бързо ме предразположиха и се отпуснах. Вълнуващо е да знаеш, че снимаш първия си клип и то на песен, която сам си написал“ – споделя Василиа.

Освен талантлива певица, Василиа Петрова е и много талантлива текстописка. В свободното си време тя пише стихове, някои от които превръща и в авторски песни. „Сърце ми пее“ е с изцяло текст на македонски. Интересът на Василиа към езика се ражда след първото ѝ участие на престижния фестивал Пирин Фолк Сандански 2017. По време на подготовката си и разучаването на различни песни за форума, Василиа започва да се увлича по автентичните македонски текстове, които изпълнява с удоволствие. „„Сърце ми пее“ се ражда като стихотворение с народни мотиви. Мелодията идва в последствие, а цялата песен е завършена за 2 седмици. Това не е първата авторска песен на младата изпълнителка. За фестивала Пирин Фолк Сандански 2020 тя се яви в конкурса за авторска македонска песен с „Дете на Пирина“, където отново музиката е нейна, а  текста написва съвместно с Любомир Младенов.

Василиа Петрова вярва, че фолклорът трябва да се обогатява непрекъснато. Затова е важно да се създават нови песни на народна основа, близки зо автентичното, но и поднесени по по-модерен начин.

Фолклорът ни сам по себе си е толкова богат. Има толкова много песни, които не са особено популярни сред слушателите, а са прекрасни. Искам да изпълнявам тях и да ги представям на хората, а не да пея само известните песни. Искам слушателите да ме свързват с тях и с авторсаките ми песни, не само с изпълнения на вече популярни песни.“ – разказва младата фолклорна изпълнителка.

„Сърце ми пее“ можете да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ, както и в официалния You Tube канал на медията.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist