fbpx

Фестивал на шевицата

Площад „Възраждане“ [ град Белослав, обл. Варна]

Event info
Date: 09/09/2018
Location: Площад „Възраждане“
Address: град Белослав, обл. Варна
Details

 

Мотото на фестивала тази година е: „Култът към майката и оброците за плодородие“. Събитието ще бъде в рамките на ДВА ДНИ – събота и неделя, 08-09 септември и ще се проведе в град Белослав, обл. Варна. Площад „Възраждане“.

Фестивалът предоставя трибуна на една особено колоритна част от бита и традиция ни – везбата.

На фокус ще са автентичната шевица и нейните съвременни интерпретации с израз в различни артикули и продукти на ръчното творчество.

Фестивалът е насочен към любители и професионалисти в областта на везмото. Възможно е индивидуално и колективно участие чрез:

 

  1. Представяне на автентични носии с шевици (части от носии, или съхранени шевични фрагменти). Особен интерес представлява и самата история на носията или шевицата: От кого и за кого е изработена? От кой регион е? На каква възраст е?
  2. Представяне на артикули със съвременни интерпретации на автентични шевични мотиви (сувенири, бижута, аксесоари, дрехи и др.).
  3. Дейности и занаяти, които имат тематична връзка с елементите и мотивите използвани и във везбата (килимарство, гайтанджийство, резбарство, рисувана керамика – грънчарство и други художествени занаяти) .

 

FB: Фестивал на шевицата

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist