fbpx

Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”

с. Микрево, община Струмяни

Event info
Date: 19/10/2018
Location: с. Микрево, община Струмяни
Details

На 19, 20 и 21 октомври ще се проведе петнайстото юбилейно издание на международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”. За поредна година в село Микрево, община Струмяни ще се изявят български и международни фолклорни изпълнители и ансамбли. На сцената ще се качат представители от Беларус, Гърция, Молдова, Сърбия, Словакия, Украйна и Унгария.

В програмата се допускат участници с и/или обработен фолклор. Те се явяват в три възрастови групи:

– До 12 години;

– До 18 години;

– Над 18 години;

Фестивалът е с конкурсен характер. Оценките ще се раздават от жури от специалисти: фолклористи, музиковеди, хореографи и етнолози. Те ще изберат най-добрите изпълнители от конкурсната програма, които задължително ще участват във вечерните тържествени концерти.

Според правилата не се допускат изпълнения, които са участвали в предишните издания на фестивала. Факторите, които ще определят победителите са подборът на репертоара, вярната интерпретация, артистичността и сценичното поведение, както и изборът на костюмите. От голямо значение е и майсторството на изпълненията – стил, изказ, дикция и синхрон.

Организаторите са подготвили множество награди в различни категории:

  • За песенно изпълнение;
  • За танцово изпълнение;
  • За инструментално изпълнение;
  • За индивидуално вокално изпълнение;
  • Специална награда за разказване;
  • Награди за оригинална носия;

 

Фестивалът се организира за първи път през 2004 г. и много бързо успява да се превърне в мост на приятелството, който преодолява границите с песни и танци, чиято магия се съхранява в хиляди самодейци и любители на фолклора.

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist