fbpx

Официално становище относно отпадането на Донко Марков от Конкурса за авторска македонска песен и Конкурса за изпълнителско изкуство на „Пирин Фолк“ Сандански 2020

Written by on 08/08/2020

Във връзка с появили се в публичното пространство опити за спекулации относно отпадането на младия изпълнител Донко Марков от Конкурса за авторска македонска песен и Конкурса за изпълнителско изкуство на „Пирин Фолк“ Сандански 2020, бихме искали да заявим, че създалата се ситуация е прецедент, а реакцията на семейството на Донко в онлайн пространството –  неочаквана.

В качеството си на организатор на фестивала „Пирин Фолк“ ние очакваме от кандидатите, когато същите се записват за участие във фестивала, предварително да са се запознали с „П Р А В И Л Н И К на  международния фестивал за  нова  авторска песен  и изпълнителско изкуство на песни от  македонската фолклорна област – “ПИРИН ФОЛК”  САНДАНСКИ 2020“ (http://www.pirinfolk.com/bg/pravilnik) и отговарят на посочените критерии. В Правилника ясно е посочено: „Всички изпълнители в Конкурса за авторска македонска песен и Конкурса за изпълнителско изкуство трябва да са навършили 16 (шестнадесет) години и съответно при поискване валидно да го удостоверят“. Всеки кандидат носи персонална отговорност относно подадената информация и евентуалните последици от действията си. Документите и кандидатурите на участниците се разглеждат поетапно. До селекция, след предварителен подбор, се допускат участниците, представили необходимия набор от материали – както е направил и Донко Марков, но в изпратената си биография за участие в конкурсите през 2020 г. не е подал информация за рождената си дата. Да, през 2017 г. е посочил кога е роден, но за това време са минали стотици участници и не може да се очаква персонално да се помнят всички рождени дати. Пропуск е, че не сме проверили този детайл своевременно, доверявайки се, че едно от децата и именно големият победител на първото издание на „Детски Пирин Фолк“ през 2017 г. се е запознал с Правилника на фестивала и е бил коректен при представяне на кандидатурата си.

В кратките срокове за организацията и провеждането на Фестивала в контекста на сложната епидемиологична обстановка в страната при направена проверка и след постъпил сигнал до г-н Ненчо Касъмов – директор на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански, се установи, че подадената информация от кандидата е неточна/непълна. Стартирахме процедура по разглеждане на случая и правни консултации, за да намерим коректно решение на казуса. Спазвайки всички законови норми и следвайки правилата за провеждане на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански, решението на експертите заключи, че нямаме правно основание да допуснем кандидат, който не отговаря на едно или повече от посочените условия. Трябваше да вземем трудното решение един от най-изявените участници и гордостта на първия Детски Пирин Фолк – Донко Марков, да отпадне от конкурсите за възрастни. Г-жа Маркова, като родител-настойник на участника, беше своевременно информирана и запозната детайлно със случая преди официалното обявяване, че Донко Марков е декласиран. Решението ни е съобразно разпоредбите на Правилника и категорично не може да става дума за друг вид спекулации!

Напомняме, че не оспорваме таланта, гласовите възможности или стойността на авторската песен на Донко Марков, напротив – гордеем се с него и винаги сме насърчавали развитието му. Радвахме се, че едно от нашите деца тази година ще стъпи на сцената на Пирин Фолк, за да премери глас в категориите за възрастни. Въпреки това нямаме законовото и морално право да направим компромис за един участник за сметка на всички останали. Не приемаме и отказа от отговорност за случилото се от страна на семейството на Донко, опитите да се изопачават фактите и да се петни името на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански.

„Донко Марков е изключително талантлив и можещ млад изпълнител, но той не е единствен и наша морална отговорност е да даваме равен шанс на всички. Правилата са, за да се спазват!“ – коментира случаят г-н Ненчо Касъмов.

Ето защо добронамерено апелираме създалата се ситуация да се приеме обективно Донко Марков няма навършени 16 години и съгласно „ПРАВИЛНИК на  международния фестивал за  нова  авторска песен  и изпълнителско изкуство на песни от  македонската фолклорна област – “ПИРИН ФОЛК”  САНДАНСКИ 2020“ (http://www.pirinfolk.com/bg/pravilnik) е декласиран от правото си на участие в конкурсите! Всяка друга гледна точка би била само и единствено израз на лично мнение и субективност!

Благодарим предварително!

*** Интервю с Донко Марков от проведените селекции, в което заявява, че е на 16 години: https://www.youtube.com/watch?v=eK-dLnKveqM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2-4V2ZJwawLBMGHxTzYKYLno0JY4obkpSw6dZjk-1K2QEstWNCWAGq30o

Организатори: Фен Фолк ТВ, Мюзик Медия Клъстер и Община Сандански

 

 

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist