RT Fresco - шаблон joomla Книги
Петък, 13 Април 2018 13:47

Фолкнетика - българските народни танци като антистрес метод

Оценете
(0 гласа)

Автор: Маргарита Капитанска

Повече от 15 години българските народни танци са част от живота на много хора, не само в България, но и по целия свят. Различни клубове за хора?, танцови формации и ансамбли популяризират фолклора ни по всички континенти. Но могат ли българските народни танци да залегнат трайно като антистрес метод и то на роботното място?

Мартин Йорданов, който управлява шивашка фирма за мъжки облекла в Русе, насърчава своите служители да разпускат от стреса на работното място в ритъма на българското хоро. Нарича този метод "фолкнетика".

Той смята, че в световен мащаб нашият танц може да бъде новата аеробика, което го подтиква да направи интересна инициатива - организира конкурс за видеоклипове на българи от всички континенти, които играят народните ни хора? в различна обстановка.

Това е кампания, при която се опитваме да убедим хората по света, че българският танц е решение за обездвижването на човека.

Вече 3 години кампанията набира скорост - желаещите да се включат се увеличават, а Мартин Йорданов споделя още, че:
“Това може да бъде и световна кампания за реклама на българското. Всеки един да танцува български танци и ...да си купи българска стока.”

Начинът да съхраним богатството на фолклора ни е именно този. Обединявайки се около подобни инициативи, но включвайки и младите хора, за да могат те със същия плам след това да пазят корените на родното ни творчество.