RT Fresco - шаблон joomla Книги
Понеделник, 12 Февруари 2018 08:58

Зоя в ритъма на 7/8

Оценете
(0 гласа)

Автор: Райна Борисова за в-к „Монитор“

Тя е актриса със солиден бекграунд като танцьор в развлекателни програми. Малко странно е да използвам чуждица в изречение, касаещо пряко професионалната траектория на Зоя Шопова – възпитаничка на Пламен Марков, кадър на театър „Искри и сезони“ и фен на екстремните спортове, чието сърце дори върху дъската за сноуборд продължава да тупти в ритъм 7/8. Любовта към народната музика е закодирана в гените от дядо й, който свирел на всичко, от тамбура и гъдулка до кемене. След годините, в които с трупата й обикалят по заведения и забавляват хората на принципа „Нека младите се вземат с ръченица“ Зоя пренася патриотичната си искра към музиката на малък екран.

От година тя е водещ на „Празнична наздравица“, единственото фолклорно предаване на живо с водещ в родния ефир. Върви всеки петък и събота по Фен Фолк ТВ, като пет часовия жив ефир е истинско предизвикателство за Шопова – за части от секундата й се налага не само да разкодира напоени с ракийка нарицателни за роднински връзки като „калеко“ и „учинайка“, но и да усмирява със свежи лафове по-напористи и леко агресивни зрители. Бърз пребег с дистанционното показва, че й се получава и тя се забавлява с ролята на медиатор между човекът, захапал мобилния си телефон в разгара на кръщене, и колосалния плейлист с шлагери като „Лудо младо, сън засънило“. „Харесвам чистия фолклор и по- непопулярни шеговити песни, както и лириката на кавала. Музиката е символ на обич, а народните танци са ритъмът на сърцето на танцьора. Всички танцьори го знаят - когато сърцето е щастливо и танцът е пъргав. В трудните моменти се танцува, за да ти олекне, но когато музиката звучи, няма как да не се играе.“, казва Зоя.

24837292_1806940906013882_6878746757949709928_o.jpg

Любопитен е фактът, че тя общува еднакво леко както с хората, така и с животните. Като дете помага в зоомагазина на баща си, а у дома расте с две кучета, костенурка и цяла стена риби. Менажерията в апартамента й сега е малко по-различна – има котка, която получава като подарък от Искра Радева след представление в Кърджали. Казва, че по дух е полу-куче. От три години е осигурила аквариум и безопасен терен за разходка и за гореспоменатото бавно влечуго. Костенурката е осиновила от приятелка. „Иначе преди време, когато не намерихме детска градина за детето в София, заминахме за селото на мъжа ми Самораново. Имахме ферма от 12 заека. Започнахме от 1, но имахме площ, обор и мъжът ми построи клетките. Размножихме ги. Когато зайката ги роди, прави пухкаво гнездо от собствената си козина и там отглежда малките. Прекарвах много време при тях, но също се изисква много труд за поддържане на чистотата и набавяне на храна. После се върнахме в София, пътувахме всяка седмица, за да ги видим, но нещата не вървяха на добре и затова вече не ги гледаме.“, обяснява Зоя. В селцето в подножието на Рила детето й расте повече сред коне, отколкото сред връстници. Техен роднина има стадо от 36 диви екземпляра, които живеят на свобода в планината. „Имахме си мотори, тъй като сме почитатели на офроуда. Дори сме правили състезания да караме между конете. Имам страхотен спомен от Коледа с тях: с братовчед ми направихме снежен човек и всичките 36 коня ни заобиколиха в кръг. Валеше сняг, а детето ми писукаше от щастие.“, разказва водещата. Тя сравнява общуването с животните с това с децата – има искреност, честност, възхищение, обич и вяра, че съществото срещу теб изпитва същото. „Конете също общуват като хората, имат си лидер. Лично аз съм виждала как мъжки кон дава предимство на бременна кобила да премине реката. Конете много се радват на снега, както и много обичат да бъдат ресани.“, обяснява Зоя.

Връзката си с природата тя проявява и в друго свое хоби – събирането на камъни. Най-красивият й е от Босна и Херцеговина, но в колекцията си има образци от Чехия, Сърбия, Македония, Румъния. Предпочита да си взима „трофеи“ предимно от реки и манастири. „Едни от най-интересните са от Черноморец – те са плоски и черни. С камъните декорирам навсякъде в дома и колата си, държа ги в големи буркани в комбинация с миди и пръчки. Също така ги раздавам и на близки с хубави пожелания. Дори си намерих и „късметлийски“ камък в студиото на „Фен Фолк ТВ“., издава Зоя.

24785126_1806933759347930_3036761628727079521_o.jpg

Когато не обикаля страната с „Искри и сезони“ и не води „Празнична наздравица“ Шопова разпуска с каране на сноуборд. От скоро мъжът й прави компания по снежните писти. „Предпочитаме да караме през втората половина на сезона, защото е по-топло. Харесвам Добринище и Чепеларе като дестинации, защото са по-скромни и можеш да се насладиш повече на битовата атмосфера, когато не си на пистата. На Черни връх е най- студено, но и най достъпно. Сравнявам спускането по пистата с полет на птица - пречистване на душата е. Когато слезеш от лифта, все едно си се извисил над света. И проблемите, и бъдещето е бял лист, който трябва да запълниш с какво си поискаш, а не с каквото трябва. Адреналинът води до пристрастяване, затова всички скиори се връщат на планината.“, откровена е актрисата.