RT Fresco - шаблон joomla Книги
Четвъртък, 14 Юни 2018 07:05

Проф. д-р Дора Христова председател на журито на фестивал „Фолклорна магия“ в Банско

Оценете
(1 глас)

 

Конкурсната програма на първия национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско ще бъде оценявана от десетчелнно авторитетно жури. Председател на фестивалното жури на „Фолклорна магия“ в категориите „Нашенски славей“ - за вокално изпълнение и „Фолклорни виртуози“ - за инструментално изпълнение ще бъде проф. д-р Дора Христова.

Дора Георгиева Христова е български хоров диригент и преподавател по специалност „Камерни вокални ансамбли“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив.

Реализирала е над 250 аудиозаписа в БНР и БНТ, над 50 телевизионни филма за БНТ, осъществила е записи на музиката към множество игрални филми (вкл. на френския филм „Бункер Палас Хотел“), видеоигри и пр. Автор е на хармонизации и аранжименти на български народни песни, теоретични студии, рецензии, критики и др., както и на книгата „Изкуството на фолклорните камерни ансамбли“. Вокалният ансамбъл „Мистерия на българските гласове" под ръководството на Д. Христова(1987 г.) е гастролирал в почти всички държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Индия и е изнесъл над 900 концерта в най-престижните световни концертни зали: „Роял фестивал хол“ (Лондон), „Ейвьри Фишър хол“ (Линкьлн център и Метрополитен опера, Ню Йорк), Кенеди център (Вашингтон), Концертгебаум (Амстердам) и много други зали.

Фестивал „Фолклорна магия“ ще се проведе от 29 юни до 1 юли в Градски парк, Банско.