RT Fresco - шаблон joomla Книги
Четвъртък, 17 Май 2018 08:54

Албумът на "Еструна" и Франсиско Рамос Арканхел ще бъде представен в Испания

Оценете
(0 гласа)

 

Съвместният албум "На Изток от песента" ("Al este del cante") на световноизвестния фламенко изпълнител Арканхел и хора Нови български гласове "Еструна" беше представен скоро в София.

Репертоарът обхваща добре познати и нови песни от фламенкото и българския фолклор. Албумът е записан на живо през август миналата година.

"На Изток от песента" ще бъде представен на 23 май и в Барселона. Продуценти на музикалния проект са Маргарита Борисова и Явор Ганчев. А доц. д-р Георги Петков е диригент на хора Нови български гласове "Еструна".

Дискът включва 10 композиции, като последната е допълнителна и е дует на Арканхел с известната фламенко певица Лоре Монтоя.

"Записът на този проект дойде след много дълга работа, но тя беше необходима, за да се усетят всички комфортно в проекта и да звучи наистина като новата песен от изтока. Самият запис се случи миналата година по време на три концерта. Те имаха своите особености в зависимост от местата, на които се провеждаха. Началото на албума е със запис от първия концерт, който беше на едно доста ветровито място, но тъй като самата песен предполага разговор между двете култури, който е носен от вятъра, всъщност този ефект на вятъра, който се чува в записа, носи още по-голяма емоция в самата песен. Повечето от записите са от последния концерт, който се случи в Римския театър в град Мерида. Много емоционален концерт беше" – споделя Маргарита Борисова в предаването „Хоризонт до обед".

Явор Ганчев добавя още: „Имаме късмет, че българското хорово пеене и българският фолклор чрез българските хорове е добре познат на Запад. Арканхел беше добре подготвен с любов към българския фолклор".

„С много голямо удоволствие и радост посрещнах излизането на новия албум още повече и заради това, че е издаден от една от най-мощните компании. Ще бъдем щастливи след няколко дни да го представим и на испанската публика на живо. Радвам се и затова, че чрез хора Нови български гласове "Еструна" имам възможност да дам път към световната сцена с големи музиканти на едни млади хора, които работят професионално и обичат българския фолклор" – споделя доц. д-р Георги Петков като заяви, че проектът е сбъдната мечта.